Artikel: Het Waals Dialect

Het Waals Dialect

Het Waals ontstond tussen de 8ste en de 12de eeuw uit de overblijfselen van de Latijnse taal die naar onze streken gebracht was door soldaten, handelaars en ‘kolonisten’ uit Rome. Het maakt deel uit van de Romaanse taalfamilie en van de Gallo-Romeinse subgroep (ook ‘oïl’ subgroep genoemd), waarvan het meest bekende lid het Frans is.

Het Waals is nauw verwant met het Frans, maar mag niet gezien worden als een dialect van het Frans, hoewel het vaak zo beschouwd wordt. De relatie zou te vergelijken zijn met die tussen Schots en Engels in Groot-Brittannië, of Asturianu en Castellano in Spanje, of Letzebuerguesch en Duits in Luxemburg. Er zijn - tenminste - drie taalniveaus in Wallonië: Standaardfrans, Waals in zijn verschillende dialecten en onze locale versie van het Frans (i.e. een dialect van het Frans) die in meerdere of in mindere mate door het Waals beïnvloed is.


map waalse dialecten
Het Waals is waarschijnlijk de ‘oïl’ taal die het best heeft kunnen overleven in de schaduw van het Frans.


Lees verder ...

Website  http://users.skynet.be/lorint/wallang/wal-ned.html  Open in een nieuw venster: http://users.skynet.be/lorint/wallang/wal-ned.html

E-Mail 

Activeer uw javascript om de e-mail weer te geven

Toegevoegd op: Thursday 26 July 2007 @ 08:45
Laatst aangepast op: Monday 11 February 2008 @ 18:04

Activeer uw javascript om de e-mail weer te geven

© Kabloonak Communications 1999-2019