Het Museum van de Kelten

Keltisch museum LibramontHet Museum van de Kelten met zijn voor België unieke verzameling, werd geopend te Libramont in juni 1998. De verzameling is het resultaat van meer dan 30 jaar opgravingen op Keltische sites in de Ardennen. Wat die ontdekkingen betreft, behoort deze streek tot de rijkste in ons land.

De Keltische beschaving die miskend en ten onrechte geminacht wordt, maakt nog steeds het voorwerp uit van talrijke gemeenplaatsen en misvattingen die het Museum tracht recht te zetten. Recente archeologische opzoekingen tonen aan dat de Kelten een hoog beschavingsniveau bereikt hadden in talrijke domeinen, zoals techniek, ambachten, economie, krijgskunde, alsook een buitengewone know-how. Hun cultuur moest niet onderdoen voor die van de Romeinen, die traditioneel worden voorgesteld als de beschavingbrengers in Gallië. We zijn dus ver verwijderd van de wilde, ongedisciplineerde en onderontwikkelde barbaren uit onze kindertijd.

Het bezoek aan het Museum begint met een algemene inleiding over de Kelten, gevolgd door de wereld van de "Ardense" Kelten: hun begrafenisriten en hun dagelijks leven aan de hand van talrijke representatieve voorwerpen uit die periode, zoals juwelen, vazen en wapens. Op de tweede verdieping wordt een reconstructie van een wagen op werkelijke schaalgrootte tentoongesteld, samen met verschillende soorten van dit type vervoermiddel, en van paardentuig.
Het bezoek wordt dan vervolgd met het thema wooncultuur en vestingbouw. Het ambacht en zijn technieken ( bewerking van metaal, hout, aardewerk, textiel, leder, been) vervolledigen, samen met het aspect handel, het traject dat eindigt met een overzicht van de erfenis, die de Kelten ons nagelaten hebben, en van de misvattingen die dienaangaande nog steeds de ronde doen.
URL
http://www.museedesceltes.be/nl/index.php
Email
  • Date de création : 21/01/2009 10:51:46
  • Date de dernière modification : 21/01/2009 11:04:59